Samenwerking Multiplus-Katholiek Onderwijs Vlaanderen

In september 2011 startte een samenwerkingsovereenkomst tussen het Katholiek Onderwijs Vlaanderen en Multiplus. De doelstelling van deze overeenkomst is dat beide partners samenwerken met de scholen van de katholieke koepel om de opvoeding, het onderwijs en de therapeutische behandeling van kinderen en jongeren met ernstige meervoudige beperkingen te bevorderen en te ondersteunen. Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen financiert daartoe vanaf september 2011 een halftijdse stafmedewerker (Anneleen Penne). De opdrachten die voorzien zijn in de overeenkomst sluiten naadloos aan bij de eerdere doelstellingen van Multiplus: het organiseren van werkgroepen, het aanbieden van studiedagen en vorming aan scholen, het ontwikkelen van educatief en didactisch materiaal, het opzetten van praktijkgericht onderzoek in de klas- en schoolcontext, het verspreiden van een nieuwsbrief etc. Meer informatie over de Multiplus-werking vindt u op de andere pagina's van deze website.

Terug naar boven 

Werkgroepen

Situering

Leerkrachten, orthopedagogen, therapeuten en directies die betrokken zijn bij het onderwijs aan leerlingen met ernstige meervoudige beperkingen, kunnen aansluiten bij onze 2 regionale werkgroepen. De bedoeling van deze werkgroepen is dat deelnemers de kans krijgen onderling ervaringen uit te wisselen, samen rond een specifiek thema aan de slag te gaan, casussen te bespreken enz. De werkgroep kan zelf de agenda bepalen, naargelang de noden die leven in de praktijk. De werkgroepen komen een 3-tal keer per schooljaar samen, telkens in een school.

Mensen uit het Bisdom Gent en Bisdom Brugge kunnen inschrijven via hans.buyle@katholiekonderwijs.vlaanderen of steven.schynkel@katholiekonderwijs.vlaanderen.

Mensen uit de Bisdommen Mechelen-Brussel, Hasselt, en Antwerpen kunnen inschrijven via anneleen.penne@katholiekonderwijs.vlaanderen.

Bij inschrijving wordt meer praktische informatie gegeven.

Verslagen werkgroep MB-Hass-Antw leerlingen met EMB

Dit deel van de website is enkel toegankelijk voor de leden van de werkgroep. Hier vindt u de verslagen van de overlegmomenten.

Terug naar boven 

Vorming

De scholen van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen kunnen een beroep doen op Multiplus voor vormingen omtrent diverse thema's: ondersteuningsnoden van de doelgroep, communicatie, kwaliteit van leven & ondersteuning, beeldvorming & handelingsplanning, dagbesteding, multi-sensory storytelling, snoezelen, muziek, gedragsproblemen... Meer informatie vindt u hier.

Terug naar boven 

Inventaris Delta-scholen

Vanuit het Katholiek Onderwijs Vlaanderen willen we graag een volledige inventarisatie opstellen van de zogenaamde Delta-scholen binnen de koepel. Met name gaat het dan om de scholen die:

Leerlingen met ernstige meervoudige beperkingen ondersteunen waarbij ernstige meervoudige beperkingen gedefinieerd worden als:

  • Diep verstandelijke handicap: IQ beneden 20 - 25, of ontwikkelingsleeftijd beneden de 2 jaar (niet of uiterst beperkte verbale communicatie vormt hierbij een indicatie)
  • Met bijkomende ernstige sensorische en/of motorische beperkingen.

Via de diocesane hoofdbegeleiders werden de meeste scholen intussen in kaart gebracht:

BuBaO:

Berkenbeek Wuustwezel; De Berk Hasselt; De Bremberg Molenstede; De Kindervriend Rollegem; De Regenboog Kessel; De Sprankel Mechelen; De Triangel Lovendegem; De Waterlelie Moorsele; De Wikke Maaseik; De Wissel Puurs; De Zonneroos Aalst; Heilig Hart Oostende; Het Laar Dendermonde; Het Noordveld Sint-Andries; Het Vlot Ieper; Heuvelzicht Klerken; BKO-BLO Oosterlo; Katrinahof Antwerpen; Levensblij Oudenaarde; Pulderbos Zandhoven; Rozemarijn Drongen; Sint-Elisabeth Wijchmaal; Sint-Franciscus Strijtem; Sint-Gerardus Diepenbeek; Sint-Jozef Gent; Sint-Rafael Sint-Job-in-'t-Goor; Spermalie Brugge; Spes Laken; Ter Bank Heverlee; Ter Dreve Sint-Michiels-Brugge; Ter Leie Bachte-Maria-Leerne; VIBO De Brem Oud-Turnhout; Windekind Leuven; De Vinderij 2 Lokeren; Ziekenhuisschool Inkendaal; Zonnehart Aartrijke

BuSO:

Binnenhof Gent; Broederschool Lokeren; De Bremberg Molenstede; De Einder Oudenaarde; De Garve Stokkem; De Hoge Kouter Kortrijk; De Lovie Poperinge; De Rozenkrans Oostduinkerke; De Triangel Lovendegem; Dominiek Savio Gits; Heuvelzicht Klerken; Instituut Mw. Govaerts Heist-op-den-Berg; KI Woluwe; Levensvreugde Aalst; Pulderbos Zandhoven; School aan de Waterkant Gent; Sint-Elisabeth Wijchmaal; Sint-Franciscus Strijtem; Sint-Gerardus Diepenbeek; Sint-Gregorius Gentbrugge; Sint-Lodewijk Kwatrecht; BuSO Mariadal; Spermalie Brugge; Ten Dries Landegem; Ter Bank Heverlee; VIBO De Brem Oud-Turnhout; Windekind Leuven

Terug naar boven